Wat te doen bij een diastase?

Neemt contact om met een professional van een een expertgroep van het diastase netwerk. De expertgroepen bestaan uit verschillende professionals. Door samen te werken en onderling te verwijzen kunnen zij je optimaal helpen. Hieronder lees je wat je van hen kunt verwachten:

 • Gynaecoloog/verloskundige
  De gynaecoloog/verloskundige heeft een belangrijke taak in het signaleren en verwijzen tijdens de zwangerschap en ook bij de controle(s) daarna.
 • Bekkenfysiotherapeut
  Een bekkenfysiotherapeut kan je klachten in kaart brengen en samen met jou een behandel-/oefenplan maken dat bij de basis begint. Meer informatie over het werk van de bekkenfysiotherapeut vind je op de website van de NVFB. Fysiotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.
 • Echografist
  Door een echo te maken van de buik kan een goed beeld verkregen worden van de breedte van de diastase en daarnaast kan het ingezet worden om de functie van de juiste buikspieren in kaart te brengen. Echo’s kunnen gemaakt worden door hierin gespecialiseerde fysiotherapeuten van het netwerk. 
 • Een peripartum coach/trainer
  Trainers met scholing Zwangerfit® of een Floor®-Fysio kunnen je helpen tijdens  en na de zwangerschap je core op een veilige en functionele manier te trainen. 
 • (Plastisch) chirurg
  Wanneer trainen niet voldoende resultaat geeft, is een operatie eventueel mogelijk. Tijdens deze operatie worden de rechte buikspieren aan elkaar gehecht (‘reven’). Wat dit inhoudt kan je lezen op de website van gespecialiseerde (plastisch) chirurgen op het gebied van diastase.