Diagnostiek

Deze pagina is bedoeld om collega’s werkzaam in zorg en sport een korte EBP introductie te geven in het signaleren van diastase.


Dat ‘een diastase (DRA) niet meer dan 2 vingers breed mag zijn’ is achterhaald. Dat men ‘alleen schuine en  geen rechte buikspieroefeningen’ zou mogen doen bij een inter-recti afstand (IRD) van meer dan 2 vingers breed ook. Herstel van de totale functie van de core. Daar gaat het om.
Gimnasio en Montlucon, Halle Des Sports Comprar Pastillas Para La Ereccion gimnasio en rodez: musculación, fitness, clases grupales.

Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat:

  1. Er sprake is van DRA -niet bij 2 vingers- maar wanneer de IRD -te meten m.b.v. echografie- groter is dan 7mm (± 5mm) t.h.v. het xyphoid en/of 13mm (± 7) 3cm boven de navel en/of 8mm (± 2) 2cm onder de navel is. (1)
  2. En dat bovendien niet direct mate van IRD van belang is bij diastaseklachten, maar des te meer de diepte die te voelen is. De spanning op de linea alba is bepalend voor een goede functie c.q. krachtenoverdracht tussen thorax, lage rug en bekken. Het lijkt erop dat juist het aanspannen van de m. rectus abdominis mét pre- activatie van de m. transversus abdominis zorgt voor een optimale spanning en stevigheid. Overactiviteit van de m. obliquus internus kan bij sommige cliënten leiden tot verergering van de klachten. (2)

Belangrijk om te weten is dat DRA pre- en postpartum een normaal, fysiologisch verschijnsel is. In een recente studie is aangetoond dat 100% van de vrouwen DRA heeft bij 35 weken zwangerschap. Bij 40% van hen was dit 6 maanden post-partum nog steeds het geval. (3)

Er wordt veel gespeculeerd over welke factoren er voor zorgen dat deze groep een vergrote IRD houdt. Voor geen van die factoren is echter nog bewijs gevonden. Mota et al onderzochten BMI voor de zwangerschap, BMI 6 maanden post-partum, gewichtstoename tijdens de zwangerschap, geboortegewicht van de baby, buikomvang tijdens de zwangerschap en een verhoogde Beighton score (hypermobiliteit), maar vonden op geen van deze items significante uitkomsten. (3)

Een uitgebreide anamnese en lichamelijk onderzoek zijn van groot belang om per individu trainbare-/ behandelbare grootheden vast te stellen. Echografie, zowel statisch als functioneel-dynamisch, is daarbij een noodzakelijk middel om uitspraken te kunnen doen over de mate van diastase en over de staat en functie van de buikwand in haar geheel. (3)

Geef een antwoord